Jan Andersson - Hemestertips

Djurgårdsskogen

Djurgårdsskogen, kanske inte lika känd som Österängarna, men mycket vackert naturreservat att vandra i. Flera bra markerade leder, med olika namn. Ej lämpliga för rörelsehindrade eller med barnvagn. Parkera vid avfarten till Hultet, vid ridbron bakom Strömsholms slott. Njut först av strömmen som brusar förbi, på båda sidor om slottet. Även en mycket bra fikaplats. På andra sidan vägen ner mot Hultet börjar de markerade lederna in i skogen.  Stigarna leder bland annat ner mot Löten, där du också kan uppleva gammal hästmiljö och kanske nån tävling med Islandshästar om du har tur. Sen kan du välja att gå tillbaka samma väg eller ta dig över vägen och gå längs med Mälarviken Freden tillbaka till parkeringen. Tar du den härvägen så är det inte omöjligt att du stöter på några ridande ute på den vackra terrängbanan. Tänk bara på att visa hänsyn för varandra om du skulle stöta på något hästekipage.

Stallplan och Ridskolan Strömsholm

Parkera vid Knytpunkten och promenera runt på stallplan. Mycket lämpligt för rörelsehindrade eller med barnvagn. Det finns alltid någon sevärd aktivitet, lämplig för alla åldrar, som är på gång där. Ridlektioner sker ofta utomhus på stallplan och du är välkommen att slå dig ner på någon av bänkarna och titta på. Eller så kanske det pågår lektioner i något av ridhusen? Jag vill påstå att Vita ridhuset är ett av de vackraste som finns. Har du inte besökt de ridhuset är det värt att titta in. Stallarna är alltid öppna för besökare, beroende på tid på dygnet. Oftast sker det något arbete eller skötsel som man kan ta del av. Men visa respekt och följ de ordningsföreskrifter som finns på plats. Personligen gillar jag också att kika in till Hovslagarna. Dom håller till i den gulabyggnaden som i folkmun kallas Agria stallet (mellan Gula hästen och Markan). Pågår det någon lektion där så kan jag lova att du hör det.

Vill du ta en längre promenad, så fortsätt gärna ner bakom de stora gula tvåvåningshusen ner mot Borgåsund. Jättefin promenadväg med stora ekar och blomster efter åsen.