Kultur

Stromsholms slott   Westerqwarn 2   jazzens museum

Strömsholms Slott

 

Westerqwarn Pub & Restaurang

 

 Jazzens Museum

Strömsholms slott är ett av Sveriges åtta kungliga slott. Gustav Vasa lät uppföra en borg vid mitten av 1500-talet. Vasaborgen revs dock till  stora delar vid slutet av 1660-talet. Vid denna tid ingick Strömsholm i den grupp egendomar som disponerades av riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Det var på Hedvig Eleonoras initiativ som det gamla slottet revs och det nya började uppföras. Liksom på Drottningholm samarbetade här riksänkedrottningen med arkitekten Nikodemus Tessin den äldre.
Totalt uppfördes det tjugo olika byggnader på området.

Slottet inrymmer även ett slottskapell och många bröllopspar väljer Strömholms romantiska miljö för sina vigslar. Slottet är öppet för besök under sommaren men gruppbokningar kan göras året om.

Telefon:
+46 220 430 35

 

Café, galleri, museum, minigolf och konferenser. Mycket uppskattad restaurang som serverar dagenslunch vardagar och tar emot alla önskningar vid beställningar.

I konstgalleriet visar både lokala och långväga konstnärer sina tavlor, skulpturer, glaskonst eller textil. Vårat uppskattade sommarcafé inne och ute erbjuder färska smörgåsar och goda kakor hela sommaren. 
Intill kaféet ligger vår minigolfbana granne med den brusande kvarnforsen. 

Telefon
: +46 220 406 88

 

 

 

 

Samlingarna i museet utgörs av bilder, instrument, kläder, memorabilia, affischer, filmer, litteratur, autografer, jazzhistoriska fakta, brev och kuriosa. I museets arkiv har hittills ca 12000 föremål registrerats. De utgörs av donationer och depositioner från ett stort antal jazzhistoriska vänner.

Povel Ramel-rummet invigdes på Jazzens Museum invigdes den 28 juni 2014 av Povels fru Susanna.

Telefon:
+46 220 433 30 

 

 

 

 

 

 

 

 

ridskolan arv

 

 

 

 

Ridskolan Strömsholm

 

 

 

 
Ridskolan Strömsholm grundlades år 1968 och är en av tre riksanläggningar (de två andra är Flyinge och Vången). Tidigare från 1868 var den Svenska arméns Rid- och körskola belägen här. Man undervisade i då, precis som idag, i ridning, hovbeslag och gymnastik men även ämnena krigsvetenskap och vapenföring stod på schemat. Mellan åren 1871-1956 startade man upp en hingstdepå. Arbetet där hade en hög status och man såg till att den svenska armén hade bra kvalité på sina rid och körhästar. Än i dag grund utbildar eleverna på Ridskolan Strömsholm hästar som finns med vid den Beridna Högvakten. 

Telefon:
+46 220 451 00