En dag på strömsholm

Vad ska vi hitta på idag? Vem har inte ställt sig den frågan? Här har vi sammanställt ett tips på hur en dag på strömsholm kan se ut. Själklart kan den se ut på flera andra olika sätt, men detta är ett förslag. Vill du ha fler personliga tips, specifiserat just för dig eller kanske ditt sällskap. Hör av dig till oss, du finner ett formulär och telefonnummer längst ner på sidan. 

Morgonstund har glud i mun

Börja morgonen med en frukost på Markan. Färskbryggt kaffe och en nybakad frukostfralla med ditt favorit tillbehör. Leverpastej, ost, skinka eller kalkon. Möjligheterna är många och skulle du inte hitta just din favorit. Fråga personalen så hjälper dom dig att ordna så att du blir nöjd.
Där efter tar du dig till stallplan och tittar in i stallarna eller kanske sätter dig och tittar på en lektion som pågår på ridbanan. Undervisning i både hoppning och dressyr förekommer på banan och du är välkomen att titta och ta del av den från marken. 
Antingen går du sträckan ner mot Borgåsund. Det pittoreska lilla sahälle som en gång i tiden var ett av Mälarens mest betydelsefulla hamnar. Här fanns allt du kan tänka dig för att tillfredsälla behovet hos sjömän och lokalbefolkningen. Idag kan du se minnerna av de lilla samhället och de mysiga trånga gatorna som liknar vilket Bohuslänskt liten fiske by som hellst. 
Är det så att du känner för ett dopp eller en påtår så rekomenderas ett stopp vid badplatsen på andra sidan vägen eller så går du bort till gästhamnen på andra sidan bron. Fiskarn (jämte badplatsen) håller också öppet och serverar nyfångad fisk från Mälaren. En brygglunch är ett populärt alternativ under fina sommardagar. 

På Strömsholms slott kan du varje dag följa med på en guidad tur. En hålls på svenska och en annan på engelska. För aktuella tider, gå in på slottets hemsida.

 

När det börjar kurra i magen

Så finns flera alterantiva ställen att spisa på. Promenerar du till Westerqwarn så ta gärna stigen på baksidan av åsen, ut med Lagårdsjön. En mycket vaker och omtyckt slinga där du på sin höjd möter en annan vandrare eller kanske cyklist. Från stallbacken är det ca 3,1 km att gå bort till Westerqwarn.
Värt att nämna är att du ska inte bli förskräckt om du är på Westerqwarn en måndagskväll. Under sommarhalvåret är det nämligen dags för den obligatoriska veteranbilsträffen mellan klockan 17-20. Då samlas det hundratals bilar på den stora gräsytan framför Qwarn. Det snackas och utbytts erfarenheter och självklart är det en och annan nyfiken åskådare på plats. Väl värt ett besök om du är i krokarna en måndag. 
 

Ett helt annorlunda museum. Här går du själv runt och tar del av den fantastiska historia som finns på Strömsholm. Du kan välja mellan 5 olika slingor och du lyssnar till informationen från din telefon och bestämmer helt själv hur och när du vill gå. 

Sallbacksridning på stallplan vid Stora Ekeby ridskola. Här har vi snälla välutbildade hästar. Allt från ponny till stor häst. Alla hjärtligt välkomna att prova densanna ädla ridkonsten. Bokning sker i förhand hos Stora Ekeby. 

Sätt dig i kärran och låt traktorn dra dig ut i hagarna runt Ekeby. Här strövar gårdens kreatur fritt på stora gröna ängar och du får möjlighet att under ett par timmar göra ett besök på deras "arbetsplats". Fika, traktortur och kort guidning ingår i priset som bokas hos Susanne på Mangelboden.